"Must Have" aplikace pro Mac OSX

Je to již rok co jsem uživatelem počítače Apple - Macbook Pro (v pořadí již druhého) a za tuto dobu jsem objevil software, bez kterého bych si každodenní práci na tomto stroji nedokázal představit. Smyslem tohoto článku je tedy podělit se s vámi o tyto tipy na aplikace a případně si od vás nechat poradit, které aplikace jsou ještě lepší. Pro lepší přehlednost jsem je seřadil do kategorií.

Utility

Hyper Dock

Utilita upravující práci s okny a jejich chování. Otevřeli jste několik oken jedné aplikace a chcete se dostat pouze na jedno z nich? Hyper dock vám podobně jako ve Windows zobrazí náhled daného okna po najetí na ikonu aplikace v hlavním docku. Taktéž lze okna nyní připínat k levému a pravému okraji tak, aby se okno roztáhlo pouze přes polovinu obrazovky.

Little Snitch

Malý ale šikovný firewall pro Mac OSX. Díky tomuto programu zjistíte jací démoni běží v pozadí a komunikují s okolním světem. Sám jsem byl překvapen jak velké množství komunikace na OSX probíhá a jistým procesům jsem tak zatrhl činnost.

Zz - No Sleep Helper

Chcete si dát na Macu něco stáhnout a zároveň mít zavřené víko displaye? Bez této utility nebo připojeného ext. monitoru se vám to asi nepovede. Jedna z utilit, která doplňuje funkčnost OSX, která dle mého názoru měla být přímo součástí systému.

Lightshot

Malá šikovná utilita na tvoření screenshotů. Aplikace grab, která je součástí systému podporuje export "vyfoceného" screenu pouze do formátu TIFF. Lightshot zvládne PNG a umí obrázek okamžitě nasdílet na sociálních sítích.

Tuxera NTFS

Z mé strany možná přežitek, ale mám externí disk, který je naformátovaný jako NTFS, na který Mac OSX neumí ve výchozím stavu zapisovat. S těmito "ovladači" je zápis a čtení z disku jedna radost. Pokud přecházíte z Windows na Mac jako já, je toto zřejmě must have aplikace.

Stuffit Expander

Jak se dostat do .rarů a jiných komprimovaných souborů? Stuffit Expander je velice primitivní nástroj, který svou práci však dělá velice dobře. Dvojitým kliknutím na archív se v pozadí rozbalí do složky, stejně jako to děla výchozí archivační utilita Mac OSX, ovšem ta si neporadí s více exotickými archívy. Od toho tu je Stuffit Expander.

Přehrávače

VLC

Tento multiplatformí přehrávač prostě používám na všech systémech. Jelikož využívá vlastních knihoven, přehraje ve všech prostředích téměř všechny formáty médií. Nabízí mi možnost rychle přetranscodovat jedno medium do druhého (viz. jak vytáhnout zvuk z youtube videa pomocí vlc ). Pokud se tento program naučíte používat, nikdy už nebudete řešit hledání kodeků či opravu poškozených videosouborů.

Správci souborů, FTP, Torrent

MuCommander

Tohoto správce souborů používám z jednoho prostého důvodu, zobrazuje obsah disku tak jak na něm fyzicky soubory skutečně jsou uloženy. Dostat se přes Finder do jistých systémových složek je noční můra. V tomto klobouk dolů před Windows, kde pár kliknutím můžete zapnout "advanced mode" a vidět vše co je uloženo na disku. Funkcemi se sice nevyrovná TotalCommanderu, ale po tomto programu ani nikdo nechce.

FileZilla

Obecně je na Mac OSX problém sehnat slušný software pro správu souborů a práci s FTP. FilleZilla je další multiplatformní aplikací, kterou jsem používal skrz všechny systémy, ale bohužel má svoje nepochopitelné chybičky a mouchy, které jsem na Windows řešil jinými programy. Na Mac OSX bohužel moc na výběr nemám, takže se s funkčností této aplikace musím prozatím smířit. 

Transmission

Hledáte-li alternativu pro utorrent z Widnows, Transmission je rozumná volba. Nabízí vše nutné co ke stažení torrentů potřebujete a není zbytečně komplikovaný či robustní. Opět jedna z multiplatformních opensource aplikací, bez kterých to prostě nejde.

Vzdálená správa

Airfoil server & speakers

Čím jsem starší, tím víc pohodlí vyžaduji. Tato utilitka pro vzdálenou správu vám dovolí veškerý zvuk vydávaný vašim počítačem přenášet bezdrátově do druhého zařízení, ke kterému máte třeba připojené lepší reproduktory, než ty integrované v notebooku. Airfoil je sice placená aplikace a zvuk má cca 2 sekundové zpoždění, ale pokud máte druhý počítač stejně pořád zapnutý nebo nechcete kupovat originální Apple AirPlay, může vám tato aplikace slušně posloužit.

VNC server & viewer 

No a abych se dostal na tzv. vzdálenou plochu všech mých počítačů, začal jsem používat VNC viewer, který se mi za ta léta ověřil jako jedna z nejlepších alternativ. Pokud máte doma rychlou síť můžete s tímto programem s minimálním zpožděním dokonce sledovat i video v reálném čase.

Programování

Text Wrangler

Toto je čistě záležitost Mac OSX. Pokud hledáte jednoduchý poznámkový blok se zvýrazňováním syntaxe, číslováním řádků, rychlým startem a aspoň trošku rozšířeným vyhledáváním v textu, je Text Wrangler dobrá volba. Na takové to domácí programování nebo kódování je to dostačující. 

Netbeans

O tomto IDE netřeba zdlouhavě mluvit. Opět multiplatformní opensource aplikace, která nastupuje tam, kde Text Wrangler už prostě nestačí.


Aktualizace 12.7.2013

LightShot screenshot

Už podle názvu se jedná o aplikaci, která vám dovolí "vyfotit" obrazovku a dále ji uložit, zkopírovat do paměti, poslat emailem atd. Důvod proč ji zde zveřejnuji je ten, že výchozí utilita v OSX, která toto umí ukládá soubory do .TIFFu. Lightshot naproti tomu do formátu PNG.

Cinch

V nové verzi OSX přestala fungovat výše zmíněná utilita HyperDock. Cinch neumí sice vše co HyperDock, ale to co je pro mě nejdůležitější - připínání oken ke stranám - umí perfektně a s minimálními nároky na paměť.

SoundFlowerBed

Zvukový subsystém, který vám dovolí přesměrovat zvuk odkudkoli kamkoli. Zejména vhodné, pokud máte externí multikanálovou zvukovou kartu.


Pozn. možná se divíte, že zde nezmiňuji žádného IM klienta. Důvodem je ten, že používám webovou službu imo.im nebo rozhraní facebooku. To stejné se dá říct o Emailovém klientu a diáři (kalendáři).

Děkuji za pozornost a budu rád, když se v komentářích podělíte o vaše aplikace, bez kterých si nedokážete představit vaší každodenní práci

Komentáře

Unknown píše…
Cituji: "Dostat se přes Finder do jistých systémových složek je noční můra."

Lze to udělat snadno, pokud jsem pochopil, na co si stěžuješ :) Viz. http://www.brooksandrus.com/blog/2007/03/23/mac-os-x-show-hide-hidden-files-in-finder/
Unknown píše…
A pro dialogové okno je zkratka Command + Shift + . :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak vytáhnout zvuk z videa pomocí VLC? Návod

WDTV Live novinky

WD TV LIVE HD Media Player - Czech