Instalace Homebrew Firmware na WDTV LIVE

Již nejeden uživatel se mě dotazoval o radu s instalací B-radova homebrew firmwaru, přinášejícího značné vylepšení a ještě větší možnosti užití tohoto malého šikovného přehrávače a proto jsem se rozhodl vystavit tento pokud možno co nejpodrobnější návod na jeho instalaci.

Budu uvádět postupy pro operační systém Windows, protože předpokládám, že uživatele Linuxu si poradí sami. Taktéž očekávám již jistou zkušenost s ovládáním osobního počítače. Pokud pro Vás bude těžké dokončit některý z níže popsaných bodů, měli byste zvážit, jestli instalaci nesvěřit někomu zkušenějšímu. Vzhledem k povaze tohoto vylepšení funkčnosti za škody vzniklé při neodborné instalaci neručím ani já a ani B-rad.

Upozornění: Flashováním na neoficiální firmware přicházíte o záruku. Pokud však před provedením reklamace nahrajete oficiální firmware zpět, nikdo nic nepozná a reklamace Vám bude uznána.

Doporučení: Před instalací homebrew firmware by bylo vhodné aktualizovat oficiální firmware na nejnovější verzi a provést obnovení továrních nastavení v Settings - System Settings - Reset to Factory defaults. Taktéž si prvně celý postup podrobně pročtěte a poté začněte s jeho realizací.

Postup:

1) Pro instalaci budeme potřebovat počítač s přístupem na internet a USB Flash disk s kapacitou minimálně 128MB, nejlépe naformátovaný s EXT2 souborovým systémem, ale postačí i starý FAT souborový systém. Rozhodně byste se měli vyhnout NTFS souborovému systému, který může dělat v různých verzích firmwaru neplechu. (Toto si můžete zkontrolovat v pokud kliknete pravým tlačítkem myši na Vaš připojený flash disk, zvolíte vlastnosti a zkontrolujete položku "systém souborů:").
Na disku by se taktéž nemělo vyskytovat nic jiného než data potřebná k úspěšné instalaci firmwaru - doporučuji provést Formát (Ten provedete opět pravým kliknutím na Váš připojený flash disk, zvolíte položku Formátovat, zkontrolujete systém souborů a kliknete na rychlý formát. Po dokončení dialog zavřete)

2) Nyní je potřeba náš nový firmware stáhnout z internetu. Je k nalezení na adrese: http://b-rad.cc (Nespleťte si WDTV Live s WDTV!!!)

UPDATE: od 1.0.17 oficiální verze firmware je kontrolován digitální podpis, který starší verze neoficiálního firmware neměly. Je třeba stáhnout verzi homebrew firmware novější než 0.3.4.5, která už tento podpis má. Naleznete ji na tomto fóru.

3) Stažený soubor je zabalený v .zip archívu, takže ho prvně rozbalíme:
  • Na ploše vytvoříme složku pojmenovanou např. "firmware"
  • Stažený soubor např. B-RAD.CC_WDLXTV_LIVE.zip dvojklikem otevřeme jako složku
  • Označíme a přetáhneme do naší složky firmware na ploše soubory: WDTVLIVE.BIN a WDTVLIVE.VER

4) Dále je potřeba upravit právě rozbalený soubor WDTVLIVE.VER:
  • Otevřeme program Poznámkový blok (notepad)
  • V něm otevřeme soubor WDTVLIVE.VER (třeba přetažením souboru do okna)
  • Upravíme v něm číslo verze na nějaké vyšší číslo, než je aktuální. Např. VERSION='1.01.11.WDLXTV_LIVE-0.3.2' upravíme na VERSION='1.01.12.WDLXTV_LIVE-0.3.2'
  • Změny uložíme

5) Oba dva soubory WDTLIVE.BIN a WDTVLIVE.VER nakopírujeme na náš naformátovaný flash disk. Ten by nyní měl tedy obsahovat pouze dva soubory.

6) Flash disk bezpečně odpojíme od systému (pomocí ikonky v pravé dolní oznamovací oblasti)

Tímto práce s počítačem skončila a my se přesouváme k naší kouzelné krabičce WDTV Live.

Přehrávač připojíme k elektrické síti, jak je popsáno v manuálu a necháme ho nastartovat, pokud tak již nebylo učiněno.

7) Připojíme náš Flash disk k WDTV Live. Po krátké chvilce by měl přehrávač nový firmware detekovat a zobrazit ikonu pro instalaci tohoto firmwaru. Pokud se nic nestalo, vraťte se k bodu 4 a zvyšte verzi na ještě vyšší číslo. V opačném případě potvrďte tlačítkem OK na ovladači. Vypíše se aktuální verze firmware a verze na kterou se bude provádět aktualizace. Pro zahájení instalace nového firmwaru pomocí šipek vyberte tlačítko OK v menu.

Přístroj se nejdříve restartuje, poté zkopíruje nový firmware a opět se restartuje.

Upozornění: Během aktualizace firmwaru od přístroje neodpojujte napájení zdroje ani flash disk!!!

Pokud vše proběhlo jak má, gratuluji Vám. V opačném případě se mě nebojte kontaktovat na emailu: marakoss@gmail.com

8) Po dokončení aktualizace odpojte flash disk

Volitelné - Instalace Češtiny

9) Připojte flash disk do počítače a smažte z něj všechny soubory

10) Stáhněte si nejnovější češtinu z mé stránky (http://marakoss.blogspot.com)

11) Rozbalte obsah staženého archívu na náš prázdný flash disk.

12) Odpojte flash disk z počítače a připojte ho do boční USB zdířky ve Vašem WDTV Live přehrávači.

13) Zařízení restartujte (vytažením napájecího konektoru a jeho opětovným připojením)

14) V menu zařízení změňte jazyk na francouzštinu: Settings - System settings - Language - Franqais. Po potvrzení by již menu mělo být v Českém jazyce.

Upozornění: Aby zůstala Čeština aktivní, musí zůstat USB flash disk trvale připojený k WDTV Live. To protože se Čeština nenahrála do zařízení trvale, ale bude se načítat z USB flash disku při každém startu zařízení.

Doporučení: Přečtěte si i návod k instalaci češtiny přímo u odkazu ke stažení.

Doufám, že tento článek pomůže mnohým z Vás bezproblémově nainstalovat na Váš WDTV Live přehrávač nový vylepšený firmware.

Koncem článku ještě shrnutí přínosu B-radova homebrew firmwaru:
  • Integrovaný torrent klient s webovým rozhraním (Deluge)
  • Integrovaný webový server
  • Možnost úprav vzhledu uživatelského rozhraní
  • Jednoduchá nastavení skrytých funkcí skrze soubor S00-custom-options
  • Možnost provozovat plnohodnotný linux s neomezenými možnostmi

Komentáře

easyspider píše…
Perfektní popis pre laikov.Prosím ťa mohol by si popísať akým spôsobom sa dajú dohodiť tie ďalšie aplikácie o ktorých si písal? Dík
Marakoss píše…
Plánuju napsat další článek "Tipy a triky pro WDTV live". Prozatím ve zkratce. Ostatní aplikace fungují stejně jako ta moje čeština. Tzn. stačí je nakopírovat do rootu našeho flash disku a zařízení restartovat. Opět flash disk musí být stále připojen, aby tato aplikace fungovala.
easyspider píše…
Už sa teším! Prajem veľa úspechov.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak vytáhnout zvuk z videa pomocí VLC? Návod

WDTV Live novinky

Quick Tip: Názvy tříd v CSS a AdBlocker