Chrome OS budoucností osobních počítačů

Společnost Google představila v půli roku 2009 svou vizi operačního systému. Budeme si v blízké budoucnosti zvykat na nové uživatelské prostředí a na zcela nové pojetí práce s počítačem? V tomto článku se s velkou dávkou optimismu pokusím nastínit, jak by to již za pár let mohlo na našich počítačích vypadat.

Pokud se blíže zamyslíme, jaká je nejčastější funkce, ke které používáme své osobní počítače, zjistíme, že se prakticky již neobejdeme bez internetového připojení. Ať už chceme komunikovat s ostatními, vyhledávat informace, sledovat videa, poslouchat hudbu, hrát hry, provádět kancelářskou práci, vždy najdeme nějaký důvod k využití největší celosvětové sítě internetu. Společnost Google si tento fakt moc dobře uvědomuje a proto přichází s revolučním operačním systémem s názvem Chrome OS, kompletně založeném na webových aplikacích.




Je to vlastně zjednodušený linuxový systém s grafickým rozhraním připomínající již dobře známý internetový prohlížeč Google Chrome, ve kterém jsou spouštěny webové aplikace a nic, opravdu nic není uloženo ve vašem počítači. Veškerá data (dokumenty, video, hudba, hry) jsou uložené na internetu. Veškeré aplikace spouštěné na Chrome OS, jsou již existující interaktivní webové stránky, jako například Google Docs, pro náhradu kancelářských balíků MS Office. To zcela mění pravidla užívání počítačů a zacházení s daty. Google se pak při jeho tvorbě zaměřil hlavně na rychlost, která je opravdu obrovská. Celý systém je práce schopný během několika vteřin a to i na slabších počítačích. Až na několik výjimek budeme moci s Chrome OS provádět ty samé činnosti jako u klasických operačních systémů. Má vize nasazení Chrome OS možná přesahuje i představy samotných vývojářů, nicméně je vše, co na následujících řádcích napíši, realizovatelné.

Přesuňme se řekněme 10 let do budoucnosti. Rychlé bezdrátové internetové připojení je nyní dostupné na každém místě na planetě. Z nově prodávaných počítačů vymizely velkokapacitní pevné disky a super výkonné grafické procesory, už totiž nejsou potřeba. Problematika ochrany dat a odstraňování problému způsobených viry již nejsou denním chlebem obyčejného uživatele počítače, o vše se starají firmy s datovými úložišti. Dokonce i všudypřítomné pirátství se omezilo na minimum. To vše díky idei Chrome OS a centralizaci datových skladišť tzv. Cloudu. Sami zvažte, jestli je lepší mít od jednoho souboru milión kopií po celém světě, nebo mít jednu kopii společnou pro milión klientů. To samé platí o výkonu procesorů. Proč mít obrovský výkon na jednotlivých stanicích, který nemůže v době nečinnosti využívat někdo jiný, místo toho aby se výkon přesunul na jedno hromadné místo, kde bude dostupný všem.

Díky Chrome OS (atp.) budeme mít svá uživatelská nastavení dostupná na všech zařízeních, stačí se připojit ke svému účtu.
Díky Google Docs a Google Wave (atp.) máme přístup ke svým souborům odkudkoliv. Již nemáme milión kopií jedné diskuze na emailu a jsme schopni spolupracovat v reálném čase na jednom projektu.
Díky Facebooku nebo Twitteru (atp.) můžeme sdílet naše myšlenky a komunikovat s lidmi po celém světě.
Díky Picassa nebo Flickr (atp.) můžeme mít naše fotografie dostupné odkudkoliv a případně je i sdílet s ostatními.
Díky Hulu nebo YouTube (atp.) nikdy nezmeškáte svůj oblíbený pořad v televizi. Jakýkoliv pořad/film půjde sledovat za pravidelný poplatek odkudkoliv a kdykoliv.
Díky Amazon nebo Last.fm (atp.) budeme moci poslouchat jakoukoliv hudbu nebo show za pravidelný poplatek.
Díky OnLive (atp.) budeme moci hrát ty nejnovější hry bez nutnosti kupování nového hardwaru, pouze budeme platit pravidelný poplatek a hrát cokoliv.
A díky jisté dávce fantazie by se daly vymyslet další webové aplikace, které by zastoupily všechny stávající desktopové aplikace, včetně střihu videa a tvorby hudby...

Pokud jste zděšení z nějakých pravidelných poplatků, ujišťuji vás, že ve výsledku nebudou vaše výdaje o nic větší, než kdyby jste měli pravidelně vylepšovat váš hardware.

Chrome OS je prvním krokem k tomu, abychom se někdy takovéto budoucnosti dočkali. V této budoucnosti již nebudeme muset čekat dlouhé minuty, než se naše počítače nastartují, již nikdy si nebudeme stěžovat na nedostatek úložného místa, již nikdy nebudeme muset řešit problémy s viry a ztrátou dat, již nikdy nebudeme závidět tomu druhému, že má rychlejší počítač. Zkrátka již nikdy nebudeme muset na svůj počítač nadávat.

Oficiální stránka projektu: dev.chromium.org/chromium-os
Plánované spuštění projektu: polovina roku 2010
Podporované platformy: x86 a ARM

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak vytáhnout zvuk z videa pomocí VLC? Návod

WDTV Live novinky

WD TV LIVE HD Media Player - Czech