MP3 vs. FLAC

Blíží se konec nejrozšířenějšího audio formátu MP3? Zdaleka ne. Na to si budeme muset ještě nějaký pátek počkat. Vždyť se jich po internetu vyskytují milióny. Tento příspěvek by však mohl mnohým z Vás otevřít oči a připravit Vás na budoucnost audio záznamů.

Každý zná "eMPétrojku", ať už si pod tímto pojmem představuje přenosný zvukový přehrávač, nebo označení pro soubor obsahující audio záznam zakódovaný pomocí Mpeg-1 Layer III ztrátového kodeku. Ano, ztrátového kodeku, což ve skutečnosti neznamená, že se vám budou ztrácet soubory, ale znamená to, že se vytrácí kvalita zvukového záznamu. Vše závisí na datovém toku (míře komprese) dané mp3. Běžně se na internetu vyskytují záznamy s datovým tokem okolo 128kbit/s ať už je to stream z Youtube, internetového rádia, nebo weby porušujících licenční smlouvy, nabízející mp3 ke stažení zdarma. Samozřejmě existují i placené weby nabízející mp3 v maximální dostupné kvalitě 320kbit/s, ale vyskytují se zde problémy při platbách do zahraničí (např. Amazon; iTunes). Ztráta kvality se u mp3 projevuje hlavně u vyšších tónů nebo u mluveného slova.

Vedle toho se v posledních letech rozšířil zvukový formát Flac (Free Lossless Audio Codec) a je nasazován po boku mp3 do všech nových přenosných přehrávačů. Z názvu vyplývá, že se jedná o bezztrátový kodek a který je oproti mp3 šířen jako open-source. U Flacu se datový tok pohybuje trojnásobně až čtyřnásobně nad maximálním tokem mp3, což ovšem znamená, že narostla velikost souborů. Stále je však přibližně o polovinu menší než surový nekomprimovaný záznam a kvalita přitom zůstává stejná. Už žádné zkreslené výšky a podivné pazvuky, jen čistá reprodukce originálního zdroje zvuku.

Vzhledem k tomu, že se kapacita pevných disků nebo flash disků neustále zvětšuje a to při klesající ceně za GigaBajt, znamená to, že se v budoucnosti skutečně dočkáme momentu, kdy lidé přestanou šetřit místem a dají přednost kvalitě. Pravdou je, že formát MP3 zcela nikdy nezmizí, protože jeho kvality nejsou zcela nepoužitelné, formát jako takový zde s námi bude ještě dlouho, jen už ne v takové míře. Své místo jistě bude mít stále v mobilních telefonech, třeba jako vyzváněcí melodie. Doufejme, že si růst popularity uvědomí i dnešní nahrávací společnosti a začnou na svých internetových obchodech nabízet vedle mp3 i flac a tím urychlí tento nevyhnutelný proces.

Možná se ptáte jestli to má vůbec význam? Osobně jsem toho názoru, že to smysl má. Přestože neoplývám zrovna nejkvalitnější reprosoustavou, rozdíl mezi mp3 @320kbit/s a flac jde místy slyšet. Hudba je pak živější a přesnější. Mnoho lidí ale rozdíl nepozná, nebo má natolik nekvalitní reprosoustavu či sluchátka, že by je sebelepší zvukový formát nespasil. Co se týče rozdílu mezi mp3 @128kbit/s a flac, tak tady není o čem diskutovat. Tento rozdíl je slyšitelný každým zdravým uchem. Otázka tedy není: "Proč ne mp3?". Otázkou je: "Proč ne flac?"

Oficiální web: flac.sourforge.net

Komentáře

Emmet Home Studio píše…
A já dodávám, proč ne původní kvalita PCM původního formátu CD, když všudypřítomný a tak nezbytně potřebný moderní bezeztrátový formát ušetří pouhou polovinu původního obsahu CD??? Je to módní výkřik do tmy a je otázka, zda někdo skutečně třeba za 10 let bude vědět co je to FLAC!!!
Marakoss píše…
Doba, kdy budeme plýtvat místem na našich discích ještě nenastala. Je možné, že za 10 let nám to bude jedno. Do té doby má však Flac své místo.
Jirka píše…
Přečíst si oba názory na to, co může nastat za 10 let, je po 12 letech nakonec zajímavé.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak vytáhnout zvuk z videa pomocí VLC? Návod

WDTV Live novinky

WD TV LIVE HD Media Player - Czech