Tipy a Triky pro WDTV live


Přináším vám nový článek plný rad a doporučení pro vylepšení stávající funkcionality vašeho WDTV Live přehrávače. Tento článek však není určen pro úplné začátečníky, protože vysvětlování každého kroku by zabralo spoustu času a stejně by se našli tací, kteří by mne potom bombardovali emaily s podrobnostmi jejich problému. Mým cílem je vás pouze nasměrovat správným směrem a zbytek už bude jen na vás. Samozřejmě jsem ochotný vám pomáhat s problémy, ale ještě dříve, než mě budete kontaktovat, si pročtěte všechny mé články o WDTV Live, jestli v nich již váš dotaz náhodou není zodpovězený.

V tomto článku naleznete: (s časem se článek možná rozroste)
1) Instalace aplikaci pro WDTV Live ve zkratce
2) Zapínaní a vypínaní funkcí pomocí s00-custom-settings
3) Vlastní pozadí v Menu
4) Jak na torrentového klienta Deluge + Jak se připojit k daemonovi pod Windows
5) Doporučené aplikace: Web frontend, Remote View, UMSP, Rapidshare downloader, ...

1) Instalace aplikaci pro WDTV Live ve zkratce
  • Stáhněte si nějaké rozšíření či aplikaci (Seznam aplikací na
    wdtvforum.com ) a rozbalte ji
  • Všechny spustitelné aplikace pro WDTV Live musí mít jméno *.app.bin (Např. webfrontend.app.bin )
  • Tento soubor nakopírujte na USB disk do jeho kořenového adresáře (rootu)
  • Pokud to daná aplikace vyžaduje, nakopírujte i ostatní soubory a složky k ní přiložené.
  • USB disk připojte k WDTV Live a zařízení restartujte (vytáhnutím napájecího konektoru)
  • Po startu zařízení by aplikace již měla fungovat
  • Aby aplikace fungovala i nadále, je třeba aby USB disk byl stále připojený k zařízení
Tip: Soubory stačí na USB flash disk nakopírovat přes síť (samba či ftp) a poté pomocí konzole (ssh či telnet) zařízení restartovat příkazem "reboot -f"

2) Zapínaní a vypínaní funkcí pomocí s00-custom-settings
Toto je speciální soubor, který je přibalen ke každému vydání nové verze firmware. Tento soubor umožňuje ovládat skrytá nastavení B-radova homebrew firmware.
Základní funkce které lze zapínat/vypínat:
  • Webového serveru
  • Torrent klient a jeho webové rozhraní
  • FTP serveru
  • SSH či Telnet rozhraní (konzole)
  • Samba (sdílení souborů)
  • MT-Daapd audio serveru (pravděpodobně nefunkční, doporučuji vypnout)
  • Změnu obrázku pozadí v menu (tímto můžete rychle změnit vzhled vašeho OSD menu)
  • Změna velikosti titulků (velikosti, které nejsou na výběr v menu)
  • Změna rozložení a velikostí náhledů videi (jsou-li náhledy moc velké nebo malé)
  • Vypínání ethernetu při pohotovostním stavu (když zmáčknete červené tlačítko na ovladači)
Princip editace je jednoduchý. Soubor s00-custom-settings si otevřete v poznámkovém bloku. Tam kde chcete funkci zapnout smažete křížek #čímž daný příkaz odkomentujete. Kde je potřeba funkci vypnout zase # připíšete na začátek řádku daného příkazu. Pokud je příkaz zakomentovaný bude platit globální nastavení této funkce. Pokud chcete funkci trvale zapnout nebo vypnout, přepisujte si přepínače ON a OFF dle potřeby. Soubor poté uložte a nahrajte do rootu USB disku. Disk opět připojte a zařízení restartujte. Změny se neprojeví dokud zařízení nerestartujete!

Více také na: wiki.wdlxtv.com

Tip: s00-custom-settings je soubor obsahující standardní bash příkazy spouštěné při startu zařízení. Můžete si tak napsat vlastní příkazy, které se po startu vykonají. Např. mount curlftp serveru jako lokální disk

3) Vlastní pozadí v Menu
Jsou nejméně dva způsoby jak tohoto docílit. Nejjednodušší je nakopírovat vámi vytvořené (či stažené) pozadí o rozměrech 1280x720, formátu JPG a jména villa_bg.jpg do rootu vašeho USB disku a zařízení restartovat. Doporučuji však zvolit tmavé pozadí bez výrazných bílých bodu, kvůli lepší čitelnosti textu. Pokud se vám povede udělat nějaké opravdu pěkné pozadí, které tomuto přehrávači bude slušet, podělte se s námi o něj. Pošlete mi jej na email: marakoss@gmail.com a já jej zde zveřejním.

4.1) Jak na torrentového klienta Deluge
Deluge by mělo být součástí WDLXTV firmware již od verze 0.3.0. Ke zprovoznění stačí editovat soubor s00-custom-settings a pozapínat následující:
  • config_tool -c LIGHTTPD=ON
  • config_tool -c DELUGE=ON
  • config_tool -c DELUGEWEBUI=ON
- Soubor nahrajte do rootu USB disku a zařízení restartujte!
- Po startu je webové rozhraní již aktivní. Napište tedy do vašeho webového prohlížeče IP adresu, kterou váš router přiřadil WDTV live přehrávači. Měli byste vidět seznam aktivních modulů. Klikněte na Deluge.
- Přednastavené heslo je "deluge". (Pokud vám rozhraní naběhlo ale nepřijímá heslo, zkuste jiný webový prohlížeč - pod Google Chrome mi deluge neběželo)
- Dále je třeba nastavit, kam se budou torrenty ukládat. To provedete v nastavení (při prvním spuštění by mělo nastavení vyskočit samo - jinak tlačítkem Preferences) v záložce Donwloads do políčka destination. Tam napíšete cílovou adresu. Vaše USB disky jsou namountovány ve složce /tmp/media/usb/USB1 či /tmp/media/usb/USB2 . Cílová adresa pak bude vypadat např. jako /tmp/media/usb/USB1/ID-zarizeni/donwloads/
- Poté je již deluge připraveno k použití. Nic vám ale nebrání si deluge nastavit dle svých potřeb.

Tip: Jelikož deluge běží jako daemon, můžete se k němu připojit i pomocí standardního GTK rozhraní v linuxu ale i ve Windows.

4.2) Jak se připojit k deluge daemon ve Windows
- Nejdříve bude potřeba vytvořit uživatele pro vzdálené připojení k deluge. Připojte se tedy přes FTP k WDTV Live a ve složce /tmp/deluge/ stáhněte a upravte soubor "auth" následovně: vaseuzivatelskéjméno:vašeheslo:10 (kde číslo 10 označuje stupeň oprávnění - více zde). Soubor poté nahrajte zpět. Nyní restartujte WDTV.
- Stáhněte si poslední stabilní verzi Deluge z webu http://download.deluge-torrent.org/windows/ pro Windows a nainstalujte jej. (při instalaci buďte stále připojeni k internetu)
- Dobrá zpráva pro ne-angličtináře, protože deluge jako aplikace je dostupná v češtině :)
- Po spuštění aplikace musíme vypnout klasický mód, kdy na lokalním počítači zároveň běží daemon i klient: V menu klikneme na Úpravy - Nastavení. Zvolíme záložku rozhraní (interface) a odškrtneme volbu klasický režim. Aplikaci poté vypneme a znovu zapneme (Pozor. Křížkem se aplikace pouze schová do oznamovací oblasti)
- Po opětovném startu aplikace na nás vyskočí okno: Správce připojení.
- Klikneme na přidat a vyplníme zadané informace. Host: IP_adresa_WDTV. Port: 58846 (výchozí). Uživatelské jméno a heslo dle toho, co jste vyplnili do souboru Auth. Potvrdíme a klikneme na připojit.
- Pokud se nepřipojí hned napoprvé, zkontrolujte všechna nastavení a nastavení vašeho firewallu.
- Obdobný princip funguje i pod Linuxem.

Tip: Pokud se vám stává, že se po restartu neobnovilo stahování vašich torrentu. Znovu přidejte daný ".torrent" soubor do stejné složky jako předtím a poté pravým kliknutím zvolte volbu vynutit překontrolování. Stahování daného torrentu se obnoví do původního stavu.

5) Doporučené aplikace

Web Frontend - je velice užitečné rozšíření pro WDTV live, které přináší ovládání mnoha funkcí z webového rozhraní. Těšit se můžete na dálkové ovládání, Správce souborů, Telnet klienta, tlačítko pro restart, integraci deluge a dalších. K nalezení na
wdtvforum.com

RemoteView - rozšíření a aplikace, umožňující dálkově ovládat menu, pomocí kurzorových šipek a také přenáší aktuální obraz do vašeho počítače. Bohužel pouze non-overlay vrstvu, takže nemůžete vzdáleně sledovat nějaké video a ani nepřenáší zvuk. Hodí se spíše, pokud nemáte přístup k televizi a potřebujete na WDTV live něco nastavit. V aktuální verzi ze značně nestabilní, ale jako pomocník je k nezaplacení. K nalezení na wdtvforum.com

UMSP media server - Klíčové rozšíření, díky kterému můžete přehrávat jakýkoliv internetový stream. Mezi základní podporované moduly patří videa z appletrailers a rádia ze shoutcast. Zde však funkčnost nekončí. Jakožto mediální server založený na PHP, se s jistými znalostmi PHP dá jednoduše upravit aby přehrával téměř cokoliv. Bohužel .flv soubory nejsou hardwarově podporovány, takže na většinu streamu ze zapni.tv můžete zapomenout. K nalezení na wdtvforum.com . Toto rozšíření je nyní součástí aplikace Web Frontend.

DownloadDaemon - Rozšíření s webovým rozhraním umožňující stahovat z datových úložišť jako je oblíbený rapidshare. V budoucnu možná nalezneme jako součást webfrontend aplikace. K nalezení na wdtvforum.com . Alternativou může být Slimrat, který však nedisponuje webovým rozhraním.

HTS-Tvheadend DVB Recording/Streaming Backend - Rozšíření s webovým rozhraním umožňující nahrávat a streamovat video z digitální televize. (Podpora přehrávání je ještě daleko) K tomuto rozšíření si však sami musíte sehnat linuxové ovladače pro vaší USB TV kartu. Informace na wdtvorum.com

Tip: Pročtěte si návody k instalaci u každé aplikace zvlášť. Ušetříte si čas při testování funkčnosti :)

Nyní je jen na vás, jaké aplikace si na WDTV live nainstalujete. Až skončíte s hrátky s aplikacemi od ostatních uživatelů, popřemýšlejte sami, čím byste mohli přispět a rozšířit funkčnost tohoto přehrávače. Na WDTVforum jsou vítány všechny nápady a vylepšení, nebojte se na toto fórum obrátit. Můžete vytvořit nový OSD mod, pomoci vylepšit již stávající aplikaci o nové funkce, přijít se zcela novou aplikací, či vyhledávat a hlásit bugy. Za každou pomoc vám bude WDTV live komunita vděčná.

Tip: Sledujte nové aplikace na wdtvforu + Seznam nejdůležitějších aplikací pro WDTV live

Komentáře

easyspider píše…
Chcem podakovat za super navod. Ale mam par otazok.Ak nevadi?
Vsetky doinstalovane programi su dostupne iba z rozhrania prehliadaca na PC? Vytvori novy program niaku ikonu v systeme playera? Na torrent klienta my nesedi heslo, ktore si napisal(opera,explorer). Ostatne aplikacie pozaduju heslo aku su? Alebo ako ich zistim. Dik
DOBRA PRACA.
Marakoss píše…
Deluge bohužel běží pouze pod Firefoxem. Ikonky v menu nebudou dokud nebude existovat rozšíření Event OSD (na kterém se již pracuje a již jsou nějaké Alfa testovací verze) s vyjímkou UMSP media playeru, který se hlásí jako (virtuální) mediální počítač v sítí (V menu - video - media servery). Hesla ostatních aplikací: http://wdtvforum.com/main/index.php?topic=4027.0 Promiň, že píši až teď, ale nepřišlo mi upozornění na zprávu.
easyspider píše…
Potreboval by som pomoct. Potrebujem rozbehat Deluge a DownloadDeamon.
Deluge:ked pridam torrent nacita ho ukaze trackera(cz tracker) a zacne kontrolovat "checking" torrent. A tam aj skonci. Skusal som aj z ineho trackera a to iste.
Ked zapnem a vypnem WDTV Live musím opatovne nahadzat linky na stahovanie?
DownloadDeamon: zadam prihlasovacie meno a heslo na rapid, no sa my zda že ho neuloži.
Ked pridam link a dam download tak okamžite vypíše že súbor je sťiahnuti. DIK za radu.
Marakoss píše…
Ad Cesta) si můžeš zkontrolovat přes FTP, SHH či TelNet. První 3 složky jsou stejně /tmp/media/usb/ pak následuje složka USB1 nebo USB2 (podle toho, ve kterém portu máš zasunuté úložní zařízení) a dále je nějaké identifikační číslo toho zařízení. Poté se již nacházíš v rootu daného zařízení, takže jen připíšeš složku do které se to má ukládat. V mém případě je to /tmp/media/usb/USB1/01348-5450/Download/ .

Ad Tracker) S tvým problémem jsem se nesetkal. Pokud píše Checking Torrent hned z počátku je jasné, že je někde chyba. Pokud se ovšem něco stalo a stahování muselo být přerušeno, tak se po opětovném spuštění stahování musí prvně data překontrolovat. Jelikož je každý torrent rozdělený na hodně částí a každá část má svůj kontrolní součet, muže přepočítání kontrolního součtu na 500MHz procesoru trvat docela dlouho. Pokud by tedy trpělivost nebyla příčinou problému, doporučuji mrknout na seznam změn v daném releasu firmware a případně provést upgrade na novější verzi nebo downgrade na verzi nižší. Momentálně však nedoporučuji použít verze 0.4.x, protože zatím nejsou dostatečně odladěné.

Ad linky) Ne, myslím, že by si to mělo pamatovat co jsi naposledy stahoval. (Momentálně to nemám jak otestovat, ale podívám se na to)

Ad rapid) Nemám na rapidu účet, takže také nemám jak otestovat. Stahování bez účtu mi ale funguje.
Zkontroluj si jestli máš nejnovější verzi a správně nastavenou cílovou složku. Případně můžeš zkusit používat Slimrat (bohužel nemá webové rozhranní).

Také doporučuji projít si fórum, jestli někdo neřešil podobné problémy.
easyspider píše…
Deluge som rozbehal. Moja chyba. Ja trulo som nenastavil kam ma stahovat.
Rapid som nastavil aj zlozku no ale tam akoby by bol niaky problem zo zapisom na disk pozriem to este.
Mne sa zda ze treba ho vypnut a zapnut aby ulozene zmeny potvrdil. No uvidim.
Prosim ta, šlo by spustit optware? Neskusal si?
Marakoss píše…
Optware poběží jen pokud si ho sám zkompiluješ pod Mipsel architektůrou. Balíčky pro Mipsel zatím neexistují, takže prozatím Optware neběží.
easyspider píše…
Ako zistim to identifikacne cislo?
Dik
Marakoss píše…
Přihlaš se přes Putty do WDTV Live a zadej příkaz: blkid
Ten ti vypíše všechny pamětové bloky. Tvoje zařízení najdeš podle toho že to bude /dev/sda či /dev/sdb a napomoct ti u toho může atribut Label, který tam bude. Hodnotu kterou pak hledáš obsahuje kolonka UUID= ... (viz. http://wdtvforum.com/main/index.php?topic=3554.msg29116#msg29116)
easyspider píše…
Deluge-OK
DownloadDeamon-Ok na rapide bolo treba nastavit priame stahovanie a potom je to ok.Teraz je to uzitocna masinka!!!!
Dakujem za pomoc. DIIIIIIIK

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak vytáhnout zvuk z videa pomocí VLC? Návod

WDTV Live novinky

WD TV LIVE HD Media Player - Czech